SouthBohemiaEventsCalendar - your guide in South Bohemia for culture, events, travel and accommodation

Akce s Budvarem

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

let it grow again! | temporary collective: silent observer | sólo pro galerii | audio a taneční performance

let it grow again! | temporary collective: silent observer | sólo pro galerii | audio a taneční performance

21.09.2024
Alšova Jihočeská Galerie
September

21

LET IT GROW AGAIN! | TEMPORARY COLLECTIVE: SILENT OBSERVER | SÓLO PRO GALERII | AUDIO A TANEČNÍ PERFORMANCE
21.09.2024, 14:30
Alšova Jihočeská Galerie

Temporary Collective: SILENT OBSERVER / SÓLO PRO GALERII (audio a taneční performance) | 21. 9. 2024 | 14:30 a 16:00

Kdy, kde:

21. 9. ve 14:30 (Silent Observer) – Zámecký park, Hluboká nad Vltavou (sraz před vchodem do Zámecké jízdárny AJG)

21. 9. v 16:00 (Sólo pro galerii) – Zámecká jízdárna AJG, Hluboká nad Vltavou

Vstupné | 90 Kč

Vstupenky zakoupíte na pokladně AJG v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Téma stromu neklade meze v uměleckém ztvárnění a tak budete mít koncem září možnost vidět audio a taneční performance od Temporary Collective, které pro Vás připravily tanečnice Tereza Ondrová a režisérka Petra Tejnorová. V zámeckém parku představí premiéru české verze jejich audio performance s názvem SILENT OBSERVER. Následně proběhne vystoupení SÓLO PRO GALERII přímo v prostorách výstavy Belvedere na Hluboké – Let It GROW Again!

SILENT OBSERVER – TICHÝ POZOROVATEL | 14:30 | Zámecký park, Hluboká nad Vltavou | 35 minut
SILENT OBSERVER neboli TICHÝ POZOROVATEL svým názvem odkazuje ke stromům jako němým společníkům. Téma stromu bude propojeno s audio performance, která má za sebou úspěšnou premiéru v Národní galerii Praha a ve Fóru Karlín v anglickém jazyce. Nyní přichází česká verze, která se prvně uskuteční v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Během pětatřicetiminutového vystoupení diváci obdrží sluchátka, skrze která budou přijímat podněty a lehce interagovat s okolní krajinou Zámeckého parku.

Performance probíhá ve veřejném prostoru, mezi stromy, a nabízí tak jedinečný zážitek blízkosti a sounáležitosti. Skrze sérii hlasů, které se vzájemně proplétají, se diváci ponoří do zvukové krajiny, která reaguje na otázky týkající se propojení jednotlivců a na to, jak se v dnešním světě navzájem vnímáme. Stromy se v této performance stávají tichými svědky, kteří umocňují atmosféru a dialog.

SILENT OBSERVER je pozváním k objevování intimity a vzájemnosti, kde se diváci stávají součástí širšího kontextu a prožívají jedinečné spojení s okolní krajinou i s ostatními účastníky. Skrze tiché pozorování a pohyb se vytváří prostor pro sdílení myšlenek o domově, přítomnosti a kráse přírody kolem nás.

SÓLO PRO GALERII | 16:00 | Zámecká jízdárna AJG, Hluboká nad Vltavou
Po performance SILENT OBSERVER následuje unikátní taneční interakce, kterou představí tanečnice Tereza Ondrová a režisérka Petra Tejnorová, obě členky projektu Temporary Collective a aktivní osobnosti v oblasti tance a divadla. Tereza Ondrová se podílela na knize Subjektivní průvodce galerií, která zkoumá propojování tance s muzejními prostory, zatímco Petra Tejnorová, známá pro svou dřívější skupinu Sgt. Tejnorová & The Commando, přináší do interakce své režijní zkušenosti a kreativní přístup.

Tato interakce ve výstavě reaguje na díla a podněty v prostoru, čímž divákům umožňuje prozkoumávat a zažívat tanec v kontextu současného umění. Temporary Collective, jako proměnlivý a živý tvůrčí organismus, se nebojí experimentovat a překračovat hranice různých žánrů a médií. Jejich projekty, které mohou mít formu krátkých akcí či dlouhodobých spoluprací, oslavují cyklus vzniku a zániku, premiéry a derniéry. S touto interakcí Tereza a Petra opět dokazují, že tanec je flexibilní a dynamickou formou umění, která dokáže reagovat na aktuální kontext a okolní podněty.

Tereza Ondrová je tanečnice a choreografka, která po absolvování oboru taneční pedagogika na HAMU v roce 2004 založila spolek VerTeDance. Tento soubor během své existence vytvořil přes 20 tanečních inscenací a spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi české i zahraniční scény. Tereza je držitelkou několika prestižních ocenění, vč. Tanečnice roku 2010 a nominací na taneční inscenaci roku. Její práce se vyznačuje inovativním přístupem k tanci a propojením různých uměleckých žánrů. Spolupracuje s režisérkou Petrou Tejnorovou, s níž vytvořila úspěšné projekty a dokumentární film Haló, je tam někdo? Kromě své umělecké kariéry se věnuje také pedagogice tance.

Petra Tejnorová je renomovaná režisérka a autorka, která se již během studia na DAMU proslavila svými inscenacemi. Dlouhodobě se zaměřuje na dokumentární divadlo a fyzické umění, a ve svých posledních projektech prozkoumává spojení divadla a filmu prostřednictvím žánru live cinema. Petra spolupracovala s významnými českými divadly, jakými jsou Dejvické divadlo a Divadlo Archa, a její mezinárodní projekty byly uvedeny na prestižních festivalech po celé Evropě. Její práce zahrnuje i režii inscenací na Nové scéně Národního divadla a tvorbu krátkých filmů. Vedle umělecké činnosti působí také jako pedagog na KALD DAMU.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Strom se jako tichý svědek objevuje v kultuře od nepaměti. Jeho větve a kořeny prorůstají výtvarným uměním, literaturou, filmem a rezonují v poslechovém i performativním umění. Přijďte s námi prozkoumat jeho rozdílné podoby do Alšovy jihočeské galerie. Doprovodný program k výstavě Let It GROW Again! Vám dovolí prozkoumat podobu stromů všemi smysly.

Změna programu vyhrazena.

Foto: Temporary Collective

ALŠOVA JIHOČESKÁ GALERIE Zámecká jízdárna čp. 144

Aleš South Bohemian Gallery is the only art museum in the South region, which is one of the five largest institutions of its kind in the Czech Republic. Launched first January 1953 and the title was named the South Bohemian native painter Mikolas Ales …

 

      SouthBohemia Events Calendar

   

 General Partner

About us

 

This website uses cookies to provide services, personalize ads and analyze traffic. By using this website, you agree to this. More information