Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Akce s Budvarem

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

let it grow again! | temporary collective: silent observer | sólo pro galerii | audio a taneční performance

let it grow again! | temporary collective: silent observer | sólo pro galerii | audio a taneční performance

21.09.2024
Alšova Jihočeská Galerie
září

21

LET IT GROW AGAIN! | TEMPORARY COLLECTIVE: SILENT OBSERVER | SÓLO PRO GALERII | AUDIO A TANEČNÍ PERFORMANCE
21.09.2024, 14:30
Alšova Jihočeská Galerie

Temporary Collective: SILENT OBSERVER / SÓLO PRO GALERII (audio a taneční performance) | 21. 9. 2024 | 14:30 a 16:00

Kdy, kde:

21. 9. ve 14:30 (Silent Observer) – Zámecký park, Hluboká nad Vltavou (sraz před vchodem do Zámecké jízdárny AJG)

21. 9. v 16:00 (Sólo pro galerii) – Zámecká jízdárna AJG, Hluboká nad Vltavou

Vstupné | 90 Kč

Vstupenky zakoupíte na pokladně AJG v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

Téma stromu neklade meze v uměleckém ztvárnění a tak budete mít koncem září možnost vidět audio a taneční performance od Temporary Collective, které pro Vás připravily tanečnice Tereza Ondrová a režisérka Petra Tejnorová. V zámeckém parku představí premiéru české verze jejich audio performance s názvem SILENT OBSERVER. Následně proběhne vystoupení SÓLO PRO GALERII přímo v prostorách výstavy Belvedere na Hluboké – Let It GROW Again!

SILENT OBSERVER – TICHÝ POZOROVATEL | 14:30 | Zámecký park, Hluboká nad Vltavou | 35 minut
SILENT OBSERVER neboli TICHÝ POZOROVATEL svým názvem odkazuje ke stromům jako němým společníkům. Téma stromu bude propojeno s audio performance, která má za sebou úspěšnou premiéru v Národní galerii Praha a ve Fóru Karlín v anglickém jazyce. Nyní přichází česká verze, která se prvně uskuteční v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou. Během pětatřicetiminutového vystoupení diváci obdrží sluchátka, skrze která budou přijímat podněty a lehce interagovat s okolní krajinou Zámeckého parku.

Performance probíhá ve veřejném prostoru, mezi stromy, a nabízí tak jedinečný zážitek blízkosti a sounáležitosti. Skrze sérii hlasů, které se vzájemně proplétají, se diváci ponoří do zvukové krajiny, která reaguje na otázky týkající se propojení jednotlivců a na to, jak se v dnešním světě navzájem vnímáme. Stromy se v této performance stávají tichými svědky, kteří umocňují atmosféru a dialog.

SILENT OBSERVER je pozváním k objevování intimity a vzájemnosti, kde se diváci stávají součástí širšího kontextu a prožívají jedinečné spojení s okolní krajinou i s ostatními účastníky. Skrze tiché pozorování a pohyb se vytváří prostor pro sdílení myšlenek o domově, přítomnosti a kráse přírody kolem nás.

SÓLO PRO GALERII | 16:00 | Zámecká jízdárna AJG, Hluboká nad Vltavou
Po performance SILENT OBSERVER následuje unikátní taneční interakce, kterou představí tanečnice Tereza Ondrová a režisérka Petra Tejnorová, obě členky projektu Temporary Collective a aktivní osobnosti v oblasti tance a divadla. Tereza Ondrová se podílela na knize Subjektivní průvodce galerií, která zkoumá propojování tance s muzejními prostory, zatímco Petra Tejnorová, známá pro svou dřívější skupinu Sgt. Tejnorová & The Commando, přináší do interakce své režijní zkušenosti a kreativní přístup.

Tato interakce ve výstavě reaguje na díla a podněty v prostoru, čímž divákům umožňuje prozkoumávat a zažívat tanec v kontextu současného umění. Temporary Collective, jako proměnlivý a živý tvůrčí organismus, se nebojí experimentovat a překračovat hranice různých žánrů a médií. Jejich projekty, které mohou mít formu krátkých akcí či dlouhodobých spoluprací, oslavují cyklus vzniku a zániku, premiéry a derniéry. S touto interakcí Tereza a Petra opět dokazují, že tanec je flexibilní a dynamickou formou umění, která dokáže reagovat na aktuální kontext a okolní podněty.

Tereza Ondrová je tanečnice a choreografka, která po absolvování oboru taneční pedagogika na HAMU v roce 2004 založila spolek VerTeDance. Tento soubor během své existence vytvořil přes 20 tanečních inscenací a spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi české i zahraniční scény. Tereza je držitelkou několika prestižních ocenění, vč. Tanečnice roku 2010 a nominací na taneční inscenaci roku. Její práce se vyznačuje inovativním přístupem k tanci a propojením různých uměleckých žánrů. Spolupracuje s režisérkou Petrou Tejnorovou, s níž vytvořila úspěšné projekty a dokumentární film Haló, je tam někdo? Kromě své umělecké kariéry se věnuje také pedagogice tance.

Petra Tejnorová je renomovaná režisérka a autorka, která se již během studia na DAMU proslavila svými inscenacemi. Dlouhodobě se zaměřuje na dokumentární divadlo a fyzické umění, a ve svých posledních projektech prozkoumává spojení divadla a filmu prostřednictvím žánru live cinema. Petra spolupracovala s významnými českými divadly, jakými jsou Dejvické divadlo a Divadlo Archa, a její mezinárodní projekty byly uvedeny na prestižních festivalech po celé Evropě. Její práce zahrnuje i režii inscenací na Nové scéně Národního divadla a tvorbu krátkých filmů. Vedle umělecké činnosti působí také jako pedagog na KALD DAMU.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Strom se jako tichý svědek objevuje v kultuře od nepaměti. Jeho větve a kořeny prorůstají výtvarným uměním, literaturou, filmem a rezonují v poslechovém i performativním umění. Přijďte s námi prozkoumat jeho rozdílné podoby do Alšovy jihočeské galerie. Doprovodný program k výstavě Let It GROW Again! Vám dovolí prozkoumat podobu stromů všemi smysly.

Změna programu vyhrazena.

Foto: Temporary Collective

ALŠOVA JIHOČESKÁ GALERIE Zámecká jízdárna čp. 144

  Alšova jihočeská galerie je jediné muzeum umění v Jihočeském kraji, které patří k pěti největším ústavům svého druhu v České republice. Zahájila svou…

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace