Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Kateřina Englichová a Vilém Veverka zahájí 19. ročník festivalu Třeboňská nocturna

28.06.2022

Kateřina Englichová a Vilém Veverka zahájí

19. ročník festivalu Třeboňská nocturna

 

Harfistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka zahájí v úterý 12. července v prostoru Zámecké konírny Státního zámku Třeboň devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Třeboňská nocturna s programem skladeb Maurice Ravela, Alphonse Hasselmanse, Ilji Hurníka, Martina Hyblera a Clauda Debussyho.

 

„Ravel a Debussy jsou naším stabilním repertoárem, navíc Claude Debussy má letos výročí. K tomu jsme přidali novou kompozici Iásón a Médeia od vynikajícího skladatele Martina Hyblera, kterou jsme „dostali“ de facto k patnáctiletému výročí spolupráce s Vilémem Veverkou. Letošním jubilantem by byl také Ilja Hurník, proto na koncertě zazní i jeho skladba Le tombeau de Köchel, kterou napsal původně pro harfu a flétnu a Vilém ji adaptoval pro hoboj. Navíc je to pocta a velmi krásná „Hurníkovská“ parafráze právě Ravelovy skladby Le tombeau de Couprin, která zazní na začátku v úpravě skvělého Otomara Kvěcha. Takto můžeme vznést hold i našim současným skladatelům,“ říká k programu úvodního večera Englichová.

 

Kateřina Englichová spolupracuje s významnými domácími i zahraničními umělci a soubory, zúčastnila se mnoha tuzemských i mezinárodních festivalů. Vedla mistrovské kurzy v USA, v Kanadě, Hongkongu, Itálii a Lucembursku. Podílela se na více než třiceti deskách, nedávno vydala spolu s operní sólistkou Kateřinou Kněžíkovou album K2, v září pokřtí s houslistkou Silvií Hessovou novinku s názvem Nocturne.  Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží a sama působí v soutěžních porotách.

 

Vilém Veverka patří k předním interpretům svého nástroje. Roku 2003 zvítězil v soutěži Sony Music Foundation v Tokiu a nastoupil sólovou dráhu, působí v komorních formacích a spolupracuje s českými i zahraničními orchestry. Jeho repertoár zahrnuje díla všech stylových období, obsahuje řadu skladeb druhé poloviny 20. století, z nichž některé uvedl v českých premiérách. Je primáriem souboru PhilHarmonia Octet. V současnosti připravuje vydání nového alba, na kterém bude hostovat také Kateřina Englichová. Společně vystupují od roku 2005. Líbezné tóny hoboje a křehké tóny harfy tvoří ideální spojení a vedle vlastního sólistického působení si oba umělci vybudovali obsáhlý společný repertoár. Roku 2017 vydali album Impressions se skladbami Clauda Debussyho, Maurice Ravela a Luboše Sluky.

 

Letošní Třeboňská nocturna, probíhající na několika místech historického centra města Třeboně, dále uvedou vítěze Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro korejský Arete String Quartet, trio houslistky Martiny Bačové, hráčky na lesní roh Hany Šukové a klavíristy Karla Košárka, šansoniérku Chantal Poullain s doprovodem saxofonisty Štěpána Markoviče a pianisty Martina Krče, speciální projekt Ellaboration Epoque Quartetu a zpěvačky Dashy. Festival zakončí pocta Emě Destinnové Filharmonie Hradce Králové se slovenskou sólistkou Evou Hornyákovou pod vedením dirigentky Miriam Němcové.

 

Vstupenky na jednotlivé koncerty a celofestivalové permanentky zakoupíte na webu festivalu  Třeboňská nocturna a v prodejní síti GoOut, v turistickém informačním centru města Třeboně, či před začátkem koncertů přímo na místě konání. Pro více informací zamiřte na trebonskanocturna.cz.

 

V letošním roce se festivalu Třeboňská nocturna dostalo významné podpory Jihočeského kraje, města Třeboně, Státního fondu kultury, Renomie, a.s., Pražské energetiky, a.s. i podpory firem a jednotlivců.

 

Fotografie ke stažení: https://bit.ly/Trebonska_Nocturna_Press

 

YouTube:

Třeboňská nocturna https://youtu.be/xg3Omx7mfrM

Pozvánka Kateřina Englichová & Vilém Veverka https://youtu.be/rbabshCfbCc

 

trebonskanocturna.cz

facebook.com/trebonskanocturna

instagram.com/trebonskanocturna

Kontakt pro média: Anna Mašátová anna@ampromotions.cz +420 775614984

Kompletní program festivalu:

12. 7. 2022 | 19:30 | konírna, zámek Třeboň

Vilém Veverka – hoboj

Kateřina Englichová – harfa

 

13. 7. 2022 | 19:30 | Divadlo J. K. Tyla

Martina Bačová – housle

Hana Šuková – lesní roh

Karel Košárek – klavír

 

14. 7. 2022 | 19:30 | malé nádvoří zámku Třeboň

Arete String Quartet / Jižní Korea

 

14. 7. 2022 | 22:00 | Tunel music bar

Chantal Poullain

Štěpán Markovič – saxofon

Martin Krč - klávesy

 

15. 7. 2022 | 19:30 | nádvoří městského úřadu

Ellaboration

Dasha

Epoque Quartet

 

16. 7. 2022 | 19:30 | nádvoří městského úřadu

Pocta Emě Destinnové

Eva Hornyáková / Slovensko – soprán

Filharmonie Hradec Králové

Miriam Němcová – dirigentka

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace