Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

31. ročník Festivalu Krumlov začíná už za měsíc

26.06.2022

31. ročník Festivalu Krumlov začíná už za měsíc

Štafetu festivalů klasické hudby převzal po Pražském jaru národní festival Smetanova Litomyšl.  Na svou chvíli se už teď připravuje Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který začíná přesně za měsíc. Na co se můžete v programu letošního 31. ročníku od 15. 7. do 6. 8. těšit? Chystá se unikátní koncert Jihočeské filharmonie na jezírku v zámeckém parku, dechberoucí Čajkovský v podání patnáctiletého virtuosa či Harry Potter a Rusalka v Pivovarské zahradě.

Již za měsíc začne 31. ročník Festivalu Krumlov. 15. 7. ho zahájí výjimečný koncert s názvem Voda a oheň, který návštěvníkům připraví vskutku královskou podívanou. Po 27 letech přinese hudbu do romantické scenérie zámeckého jezírka. Neopakovatelný zážitek i náročnou produkční výzvu slibuje usazení Jihočeské filharmonie pod vedením Vojtěcha Spurného doprostřed jezírka – na malebný, ale nepřístupný ostrov. Nad vodní hladinou, podobně jako při premiéře na řece Temži pro anglického krále Jiřího I., se ponese Vodní hudba a Hudba k ohňostroji G. F. Händela.

PROGRAM 2022

 

15. 7.    Voda a oheň

16. 7.      Noc romantismu

17. 7.      Hudební piknik s Epoque Quartet

20. 7.      Večer serenád

21. 7.     A. Vivaldi - Opera Farnace

22. 7.     A. Vivaldi - Opera Farnace

24. 7.     Jistebnický kancionál

27. 7.     Duše kytary

28. 7.     Kalabis Quintet

29. 7.     Václav Hudeček a mladí talenti

30. 7.     Filmový večer – John Williams

31. 7.     Varhanní matiné

3. 8.       Dvořákovo trio

4. 8.       Zemlinského kvarteto

5. 8.       Barokní večer

6. 8.       Operní galavečer

 

O druhém festivalovém večeru 16. 7. nazvaném Noc romantismu bude Pivovarskou zahradou znít nejslavnějšího klavírního koncert všech dob. Mladý slovensko-australský virtuos Ryan M. Bradshaw, 15letý vítěz Concertina Praga a mnoha dalších mezinárodních soutěží, zahraje Čajkovského Klavírní koncert č. 1 b moll. Fenomenálního pianistu doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením nově nastupujícího šéfdirigenta Petra Popelky.

Další festivalový víkend bude patřit opeře A. Vivaldiho o antickém vojevůdci Farnacem, která na dva večery oživí jeden ze unikátů Českého Krumlova – nejstarší a nejzachovalejší barokní divadlo na světě. Výjimečné prostředí, opulentní kostýmy, taneční vystoupení a velké emoce s dobrým koncem zaujmou nejen milovníky opery.

Životní jubileum oslaví festivalovým koncertem český virtuos Václav Hudeček. Přizval si k němu nastupující generaci mladých talentovaných muzikantů ze 4 zemí – vítěze mezinárodní hudební soutěže Virtuosos V4+. Z českých zástupců vystoupí houslista Daniel Matejča a v triu s V. Hudečkem také housloví bratři Eduard a Richard Kollertovi.

Pivovarskou zahradu zaplní 30. 7. filmová hudba Johna Williamse – hollywoodské legendy, držitele neuvěřitelných 5 Oscarů a desítek nominací. Kdo by neznal kultovní melodie z filmů Harry Potter, Star Wars nebo Indiana Jones, husí kůži nahánějící soundtrack k filmu Čelisti nebo dojemné houslové sólo z Schindlerova seznamu. Celý večer dokreslí vizuální projekce slavných scén z těchto filmů.

6. 8. festival slavnostně završí Operní gala s nejslavnějšími melodiemi z oper W. A. Mozarta, G. Verdiho či G. Pucciniho. Dojemné i rozverné árie nechají vyniknout talentu vynikajících českých a slovenských pěvců, jejichž renomé už dávno přesáhlo hranice našich zemí: Jany Šrejmy Kačírkové, Borise Prýgla a Pavola Bršlíka. V doprovodu PKF – Prague Philharmonia zakončí poslední galavečer i celý třítýdenní festival nejslavnější duet prince a Rusalky z opery Antonína Dvořáka.

Po celou dobu festivalu bude pro všechny návštěvníky, turisty i občany Českého Krumlova, kteří festival každoročně velkoryse hostí, připravena Festivalová zóna. Ta nabídne všech příchozím pestrý program zdarma: multižánrové koncerty, výtvarné workshopy a malování s malířem, cvičení s živou hudbou, letní kina, výstavu obrazů a po celou dobu pohodlné zázemí pro odpočinek a lenošení v Klášterní zahradě.

Aktuální informace k programu a podrobnosti k jednotlivým koncertům a Festivalové zóně naleznete na webových stránkách www.festivalkrumlov.cz, kde je také možné zakoupit vstupenky.

Více informací o festivalu, jeho dramaturgii i umělcích poskytne:

Marie Rydlová, PR Managerka - marie@festivalkrumlov.cz, tel.: +420 731 345 836

O Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je významnou kulturní přehlídkou, na které od roku 1992 zní hudba od 15. až po 21. století. Během celé historie festivalu na něm vystoupilo více než 12 tisíc umělců ze 40 zemí světa. Mezi nimi byly i velké kulturní ikony jako např. operní pěvci Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Renée Fleming, ale i populární zpěváci Karel Gott a Lucie Bílá nebo operní pěvkyně Dagmar Pecková. Festival navštíví každoročně okolo 20 tisíc lidí.

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace