Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 - Naši hosté jsou pro nás především hosté a ne klienti!

20.10.2017

Naši hosté jsou pro nás především hosté a ne klienti!

 

„Pracuj na svém snu, abys nemusel pracovat na snu někoho jiného.“

Tak zní jeden moderní citát, který se hodí k osobě Petra Šmídka. Po té, co si řekl, že má nasbíráno dost vlastních zkušeností, otevřel svou vlastní restauraci a minipivovar a hned na to s ním vyhrál pivo roku 2016 za polotmavý ležák v celostátní soutěži. Nyní vzkvétá i restaurace, o kterou denně svědomitě pečuje nejen jako její provozovatel, ale hlavně jako šéfkuchař.

Máte bohaté zkušenosti z vyhlášených podniků jako Brio nebo Olivier, čím vším jste dále prošel a co vám to dalo?

Když jsem pracoval v Olivieru setkal jsem se tam se špičkovými kuchaři, kde jsem pracoval na pozici vedoucí směny, byli jsme tak sehraný a strašně jsme si sedli, že jsme chodili do práce a těšili se na sebe. Celý den pak následovala ohromná dřina u sporáku, ale pořád jsme měli rohlík na puse, prostě nás to bavilo spolu. Jednoho dne jsem projížděl na internetu prostory k pronájmu (což ostatně dělám dodnes) a našel jsem tam právě prostor nynějšího Bria. Když jsem přišel do práce tak jsem to ukázal klukům Tomášovi Kraflovi a Pavlovi Vostrackému, a říkám, že jdeme do toho!  Sebrali jsme odvahu, dali výpověď, a začali. Po šesti měsících přišla nabídka na místo šéfkuchaře v 5 hvězdičkovém hotelu na Hluboké v RRC nynějším Wellnes hotel DIAMANT, tam jsem působil dva roky.

A pak přišel nápad otevřít si vlastní podnik? Co byl prvotní impuls?

Sen, chtěl jsem v kuchyni dosáhnout na vrchol a vrchol pro mne byl, že budu pracovat jako šéfkuchař a velet armádě kuchařů anebo provozovat velkou hospodu.
Když se otevřel minipivovar Krajinská 27, byl jsem nadšen a těšil jsem se na to. Po roce provozu jsem se dozvěděl, že provozovatelé odešli a podnik zůstal bez vedení, tak jsem oslovil majitele objektu jestli nechce nějakým způsobem spolupracovat a po půlročním jednání vyplynulo, že by bylo nejlepší si podnik pronajmout. Nebylo to jednoduché dát v tak prestižním povolání jako je šéfkuchař v pětihvězdičkovém hotelu výpověď, dlouho jsem se rozhodoval, ale nakonec to udělal a začal jsem shánět tým a oslovil jsem ty, které jsem znal a už někdy jsem s nimi pracoval. Minipivovar Krajinská 27 jsme znovu otevřeli 4.4.2016

 

Na vašich stránkách mě zaujala větička – zaměřeno na hosty. Co si přesně pod tím mají vaši hosté představit?

Naši hosté jsou pro nás především hosté a ne klienti, ze kterých bychom měli vyždímat co nejvíce peněz. 

Máte nějaké speciality, na které byste chtěl pozvat?

Naší největší specialitou je naše pivo a k tomu se snažíme vařit jídla, která se k tomu hodí. Hodně si naši hosté chválí vepřová žebra, která udíme na višňovém dřevě v Josper grilu,  a steaky z vyzrálého hovězího v Josperu. Každý všední den vaříme 3 druhy poledního menu a polévku. Pravidelně každé úterý a čtvrtek je na polední menu čerstvá ryba, ve středu svíčková a v pátek samozřejmě vepřový řízek s bramborovým salátem.

Vaříte vlastní pivo, které získalo titul pivo roku 2016. V jaké to bylo soutěži?

Ocenění jsme získali na pivních slavnostech v Českých Budějovicích v kategorii minipivovary. 1. místo polotmavý ležák Krajinský Jantar v soutěži pivo roku České republiky

Jaká piva dále vaříte a co chystáte do budoucna?

Vaříme ležák Krajinskou světlou jedenáctku, ležák Krajinskou světlou dvanáctkuctku, ležák Krajinský Jantar polotmavý, Krajinská Raketa (IPA) a největší specialitou je Krajinsá 27 která zraje 6 měsíců!

A co chystáme do budoucna?  V první řadě musíme stabilizovat personál  restaurace tak, abychom byli jako rodina. Zatím jsme poloviční, hledám kuchaře a servírky do party, které to dělají rádi a ne jenom pro peníze, i když peněz si vydělají u nás dost na Budějické poměry. No a pak bych chtěl zprovoznit music club ve druhém patře, který byl svého času dost vyhlášený. V prvním patře chystáme salonek pro cca 60 osob, na firemní večírky, svatby, konference atd.

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás