Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Bohuslav Matoušek slaví sedmdesátiny souborným dílem Bohuslava Martinů

08.02.2019

Bohuslav Matoušek slaví sedmdesátiny souborným dílem Bohuslava Martinů

 

Významný český houslista Bohuslav Matoušek si k letošním 70. narozeninám připravil originální dárek. U londýnského vydavatelství Hyperion Records mu v těchto dnech vychází komplet čtyř CD se souborným dílem pro koncertantní housle a orchestr z pera českého skladatele Bohuslava Martinů. Nahrávky vznikly za doprovodu České filharmonie a pod taktovku dirigenta Christophera Hogwooda.

 

V koncertní galerii pražské HAMU dnes houslista Bohuslav Matoušek pokřtil svůj výjimečný komplet nahrávek Bohuslava Martinů. Role kmotrů se ujali herec Josef Somr, houslista, skladatel a kapelník Hradišťanu Jiří Pavlica, violoncellista Jiří Bárta a klarinetista, saxofonista, skladatel, básník, pedagog a publicista prof. Jiří Hlaváč.

 

V rámci tiskové konference a křtu dále promluvil režisér nahrávky Zdeněk Zahradník, ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina, Matouškův žák, houslista Jakub Junek a prezident Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov Jaromír Boháč.

 

Akci pořádal Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, jehož je Bohuslav Matoušek stálým hostem a na letošním ročníku festivalu vystoupí u příležitosti oslavy svých 70. narozenin. Koncert se koná 6. srpna v Maškarním sále českokrumlovského zámku a kromě Bohuslava Matouška zahrají i jeho hosté, japonská houslistka Hiroko Takahashi a houslista Patrik Sedlář, za doprovodu souboru Ensemble 18+.

 

 

Bohuslav Martinů: Nahrávka kompletního díla pro koncertantní housle s orchestrem

Historie tohoto výjimečného projektu, jehož protagonistou, interpretem i producentem se stal český houslista Bohuslav Matoušek, začíná v letech 2002–2005. První CD ze série vydal Supraphon v roce 2002 a nahrávka získala již tehdy cenu časopisu Harmonie jako nejlepší česká nahrávka roku. Později se celého kompletu ujalo jedno z největších světových vydavatelství Hyperion Records v Londýně, které jej v průběhu let 2007 a 2008 vydalo jako čtyři jednotlivá CD. Všechna čtyři CD byla hodnocena světovými kritiky v superlativech a získala mnoho významných mezinárodních ohlasů (např. Gramphone Choice), více například viz:

http://www.hyperion-records.co.uk/dc.asp?dc=D_CDA67672&vw=dcwww.bohuslavmatousek.cz

Z vydaných CD se prodalo po celém světě již přes 19.000 kusů, což je u desky s klasickou hudbou číslo nebývalé. Hyperion vydává 1. února 2019 u příležitosti oslav 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů a letošního životního jubilea Bohuslava Matouška celý komplet znovu jako uzavřený celek čtyř CD

v jednom obalu, což je pro nahraný komplet a jeho mezinárodní význam výrazné zhodnocení.

Nahrávku si můžete poslechnout na webu společnosti Hyperion Records, viz: https://www.hyperion-records.co.uk/dc.asp?dc=D_CDS44611/4

 

 

 

 

Souborné nahrávky v podání Bohuslava Matouška                                                                                                                                                                             Již v letech 1972–74 natočil Bohuslav Matoušek svůj původní a dodnes unikátní komplet všech šesti Haydnových houslových koncertů s PKO a Liborem Hlaváčkem. Dodnes nikdo ve světě toto dílo nenatočil a nezkompletoval (vydal Supraphon jako 3 LP, později tři z těchto koncertů jako CD). Se Stamicovým kvartetem nahrál Matoušek unikátní, ve světě první digitální komplet kvartetů a kvintetů A. Dvořáka (Bayer Records Label, cena Diapason d'Or) a komplet kvartetů B. Martinů (Bayer Records Label, cena Grand Prix du Disque de l’Académie Charles Cros). Společně s Petrem Adamcem natočil Matoušek ve světě dodnes jediný komplet díla A. Dvořáka pro housle a klavír. Znovu ve spolupráci s klavíristou Petrem Adamcem Matoušek nahrál i díla B. Martinů pro housle a klavír (4 CD vydané Supraphonem ve dvojboxu), tato nahrávka získala světové ocenění Midem Classical Awards v kategorii komorní hudba. Zatím posledním je nyní vydaný komplet B. Martinů pro koncertantní housle a violu s Českou filharmonií a Christopherem Hogwoodem (vydal Hyperion, 4 samostatná CD 2003–2005, dnes již jako BOX 2019, jednotlivá CD byla oceňována v průběhu vydávání, např. Gramophone Choice). 

 

 

Bohuslav Matoušek je významným představitelem současného českého houslového umění, který na sebe upozornil již v dětství četnými vítězstvími v mnoha národních soutěžích. V letech 19671972 studoval na pražské Akademii múzických umění ve třídách J. Pekelského a V. Snítila a ve Švýcarsku u W. Schneiderhana a N. Milsteina. V roce 19771980 byl pozván jako sólista a koncertní mistr do Japonska k tokijskému Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, kde pod taktovkou významných světových dirigentů (Celibidache, Masur, Mehta, Bernstein a další) provedl řadu houslových koncertů. Po návratu z Japonska začal v roce 1980 vedle sólistické činnosti působit také jako primárius Stamicova kvartetaOd roku 1995, po odchodu ze Stamicova kvarteta, se Bohuslav Matoušek věnuje především sólové koncertní činnosti, jeho rozsáhlý repertoár zahrnuje skladby od raného baroka až po díla současných skladatelů. V komorní hře nadále působí hlavně se svým stálým partnerem, pianistou Petrem Adamcem. Jeho dalším významným působením v tomto směru je i umělecké vedení Okteta českých filharmoniků. Je držitelem prestižní světové ceny „Cannes Classical Awards“ 2001 za soubornou nahrávku díla B. Martinů pro housle a klavír. Jako jeden z mála umělců je také držitelem stříbrné medaile Nadace Bohuslava Martinů za mimořádné zásluhy o dílo tohoto skladatele. Jeho nahrávka souborného díla B. Martinů pro koncertantní housle (violu) s Českou filharmonií a světově uznávaným dirigentem Christopherem Hogwoodem (4 CD) vyšla u významné světové firmy Hyperion v Londýně a získala mnohá zahraniční i domácí ocenění. Matoušek působí také jako pedagog na pražské HAMU.

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace