Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

NOC DIVADEL

14.11.2018

 

12. listopadu 2018 v Českých Budějovicích

 

 

 

NOC DIVADEL

 

17. listopadu 2018

 

 

 

Třetí listopadová sobota bude opět patřit Noci divadel, kdy ožije celá historická budova Jihočeského divadla. V letošním roce termín vychází na 17. listopadu 2018, což ve spojení s historickými výročími, která si připomínáme, určilo i téma letošního ročníku: Česko-slovenská divadelní spolupráce.

 

 

 

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo netradiční formou již od roku 2008 a v současné době patří k největším divadelním svátkům v Evropě. Program noci divadel nabízí nevšední zážitky, které v běžném programu nenajdete.

 

Česká republika se k tomuto divadelnímu svátku připojila v roce 2013 a během pěti let se stala hostitelem nejrozsáhlejší a nejpestřejší programové nabídky mezi zeměmi celé Evropy.  

 

17. listopadu nás čeká již šestý ročník akce a program bude opět mimořádný.

 

 

 

Noc divadel začne i letos v historické budově Jihočeského divadla již odpoledne, aby si na své přišly také rodiny s dětmi. Mezi 14 a 17 hodinou se diváci mohou těšit na ukázky z nové baletní inscenace Tramvaj do stanice touha, vystoupení baletní školy pod vedením Sergeje Škalikova a komorní vystoupení členů orchestru souboru opery. Novinkou šestého ročníku budou prohlídky ladírny orchestru, expozice divadelních relikvií ve Studiu A3D nebo galerie vzpomínek s projekcí archivních divadelních záznamů. Nebude chybět oblíbený fotokoutek, půjčovna kostýmů, divadelní dílna pro děti, ale také setkání se členy činoherního souboru JD.

 

“Rozžijeme víc než desítku míst v prostoru historické divadelní budovy, takže ačkoliv v tomto roce nenabízíme prohlídky zákulisí, návštěvníci jistě nebudou zklamaní. Celý program provází hra, díky které si můžete vytvořit malý česko-slovenský slovník a vyluštit tajenku s dárkem na konci.” řekla k programu Michala Piskačová, vedoucí Ateliéru 3D Jihočeského divadla, který je garantem a koordinátorem projektu.

 

 

 

Součástí Noci divadel bude i oslava pádu komunistického režimu a to tradičním průvodem Rozsviťme demokracii, kdy v 17:11 vyrazíme od budovy Jihočeského divadla přes Zátkovo nábřeží na Piaristické náměstí. Připomeneme si události roku 1939 a 1989, promluví studenti i pamětníci a v neposlední řadě zapálíme svíce jako připomenutí principů a ideálů demokracie.

 

 

 

PROGRAM - NOC DIVADEL 2018

 


BRUNCVÍK ANEB JAK LEV DO ZNAKU PŘIŠEL - KLASICKÉ VSTUPNÉ
10.00 / MD
Dobrodružné představení o odvaze, ve kterém se dozvíte nejen to, proč, dostal rytíř Bruncvík do znaku lva. / 50 minut / pro děti 4+

NA ODPOLEDNÍ PROGRAM NOCI DIVADEL JE VSTUP VOLNÝ
14 - 17 historická budova / JD

KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY LADÍRNY S HUDEBNÍ PRODUKCÍ
Provází František Řihout, dramaturg opery nebo Tomáš Studený, umělecký šéf souboru opery JD, zahraje koncertní mistr violoncell Václav Žák s klavírním doprovodem Jany Urbanové.
Časy prohlídek /14.30, 15.30, 16.30/. Kapacita omezena, nutno předem rezervovat místo na emailu:vendula.kecova@jihoceskedivadlo.cz nebo na tel. 386 356 925 (POKLADNA 10 - 17 hod.).


 

VÝSTAVA DIVADELNÍCH RELIKVIÍ STUDIO A3D / LABORATOŘ
limitovaná výstava divadelních relikvií
Prostor Studia A3D, vchod z Jirsíkovy ul., naproti KD Slavie (bývalý divadelní klub)

SWEET SIXTEEN - DIVADELNÍ EXPERIMENT S BINAURÁLNÍM ZVUKEM
Místnost tzv. "Minerva" v historické budově Jihočeského divadla od 14 do 17 hod.

 

Snímání zvuku věrně napodobuje lidské ucho a výsledek je podobný 3D efektu.
Tvůrčí tým: Veronika Poldauf Riedlbauchová, Jan Čtvrtník, Jan Píša / PLATFORM Shift+.
Patnáctiminutové představení je pouze pro 1 diváka. Rezervace nutná na vendula.kecova@jihoceskedivadlo.cz nebo tel. 386 356 925 (POKLADNA 10 - 17 hod.).

PŮJČOVNA DIVADELNÍCH KOSTÝMŮ
Ve foyer divadla Vám bude k dispozici výběr kostýmů z naší divadelní půjčovny

FOTO S SEBOU
Studenti  oboru fotografie ze Střední umělecko-průmyslové školy Anežky České v Českém Krumlově s  „fungl novým polaroidem" připraveni vás na místě zvěčnit.

HUDEBNÍ PRODUKCE
14.30 - 16.30 hod. hraje v respiriu vedle baru kapela McBerds

BALET NA PŮDĚ
ukázky z baletní inscenace Tramvaj do stanice touha (15:30 a 16:00) a vystoupení žáků baletní školy Sergeje Škalikova (15:00) Studiová scéna Na Půdě

DÍLNY A HRA PRO DĚTI
Pro malé návštěvníky připravíme ve foyer divadla bojovou hru, divadelní dílnu s maskami nebo tvoření masek. 14 - 17 hod / foyer JD

NA POKEC
Potkejte se nad kávou, čajem nebo společenskou hrou se členy činoherního souboru JD.
15 - 16.30 hod / foyer JD u balkónu

FOTOSOUTĚŽ
Po celý den bude probíhat fotosoutěž, ve které můžete vyhrát pozvání na kafe od svého oblíbence z Jihočeského divadla. Stačí se s nimi co nejoriginálněji vyfotit, fotku následně vložit do komentáře pod soutěžní příspěvek, který umístíme na naší facebookovou stránku a začít sbírat lajky. Výhru získá ten, kdo bude mít za týden nejvíc lajků u své fotky.

ROZSVIŤME DEMOKRACII
17.11 / JD
V sobotu 17. listopadu přesně v 17.11 vyjde průvod od historické budovy Jihočeského divadla přes Zátkovo nábřeží na Piaristické náměstí. Světýlka a vlajky s sebou. Připomeneme si principy demokracie a svobody.

PŘEDSTAVENÍ ELITY - KLASICKÉ VSTUPNÉ
19.30 / JD
Kdo byly společenské a politické elity v 70. letech, po roce 89 a kdo je jimi dnes? Hra vychází z autentických archivních materiálů Ústavu pro studium totalitních režimů.

ČESKOSLOVENSKÝ VEČÍREK V JIHOČESKÉM DIVADLE - VSTUP VOLNÝ
22.00 - 02.00 / JD
Retro afterparty s Djem a retro občerstvením. Dress code ve stylu 70. a 80. let


 

 

 

Poděkování patří všem partnerům a příznivcům Jihočeského divadla.

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKTY

 

 

 

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice

 

www.jihoceskedivadlo.cz / info@jihoceskedivadlo.cz, lenka.ostra@jihoceskedivadlo.cz

 

Lenka Cimlová Ostrá – marketing Jihočeského divadla - tel.: 607 673 773 / 386 355 640

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace