Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Končí čtyřletý projekt Platform shift+, Digitální výzvy v divadle pro mladé diváky

02.10.2018

Končí čtyřletý projekt Platform shift+  

 

Digitální výzvy v divadle pro mladé diváky

 

Po čtyřech letech končí unikátní projekt Platform shift+, do kterého se zapojilo Jihočeské divadlo jako jediné z České republiky, spolu s dalšími devíti evropskými divadly.

 

Umělecká síť Platform shift+ je určena k výzkumu nových možností tvorby divadla pro mladé publikum ve věku digitálních médií. Tento víceletý projekt mezinárodní spolupráce schválený Evropskou komisí v projektu CreativeEurope, byl podpořen grantem v plné výši 2 milionů Euro (42 % z celkové částky k realizaci monumentálního projektu).

 

Partneři projektu:

 

·         Pilot Theatre Company, York | Velká Británie | www.pilot-theatre.com

·         Teatro O Bando, Palmela | Portugalsko | www.obando.pt

·         Teatro Elsinor, Milán, Forli, Florencie | Itálie | www.elsinor.net  

·         Jihočeské divadlo, České Budějovice | Česká republika | www.jihoceskedivadlo.cz

·         Emergency Exit Arts, Londýn | Velká Británie | www.eea.org.uk

·         tjg. Theater Junge Generation, Drážďany | Německo | www.tjg-dresden.de

·         Teatret Vårt, Molde | Norsko | www.teatretvart.no

·         Színház Kolibri, Budapešť | Maďarsko | www.kolibriszinhaz.hu

·         VAT Teater, Tallinn | Estonsko | www.vatteater.ee

·         Theatre Massalia, Marseille | Francie | www.theatremassalia.com

 

Jedenáctým partnerem, jehož odborností je kulturní vzdělávání a monitorování kultury, je Univerzita Agder, Kristiansand | Norsko | www.uia.no.   

 

Partneři umělecké sítě Platform shift+ považovali za nutné zabývat se digitálními technologiemi, aby porozuměli cílovému publiku. Mladí lidé se v současné době přirozeně pohybují mezi reálným a virtuálním světem. Divadelní produkce pro ně určená by měla na tuto novou skutečnost reagovat, aby udržela
a rozšiřovala dnešní publikum a do budoucna získávala diváky nové.

 

Za Jihočeské divadlo bylo hlavním realizátorem tohoto úspěšného projektu Malé divadlo. Tento soubor se pod vedením uměleckého šéfa Petra Haška a kmenového režiséra Janka Lesáka ve své tvorbě soustředí na mladé publikum všech věkových kategorií. Svou uměleckou činností se snaží odrážet nejen témata různých věkových skupin, ale i současné celospolečenské problémy. Tým Malého divadla se zaměřuje na autorskou tvorbu s důrazem na hudební složku inscenací. Pro své inscenace vyhledávají i netradiční prostory
a spolupráci nejenom s ostatními soubory JD (čtyřsouborový autorský muzikál Kronikáři), ale i dalšími institucemi (např. pravidelná spolupráce s Dopravním podnikem města České Budějovice - projekt Autobuď, Utajené koncerty, GAME) studenty gymnázií a místními dobrovolníky (Humans of Budějovice, spolupráce se studentským festivalem Majáles apod.)

 

 

 

V rámci projektu Platform shift+ vznikl i Mezinárodní divadelní experiment s binaurálním zvukem, který se zaměřil na nejnovější technologie a jejich využití v divadle.

 

Specifičností binaurálního nahrávání je způsob simulace prostorového vnímání, podobný 3D efektu, tedy snímání zvuku napodobující lidské ucho.

 

Vznikla tři na sobě nezávislá mikropředstavení tří týmu*, které umožnily experimentovat s různými přístupy využití binaurálního zvuku v divadelním kontextu. Každá národnost zvolila také odlišný prostor (karavan, stan a uzavřená místnost bez oken) a odlišný žánr (horor, thriller a dokument). Každý příběh trval zhruba
10-15 minut a byl určen pro 1-4 diváky. Počet diváků byl dán nejen technickými možnostmi, ale také zajistil autentičtější prožitek diváka.

 

*Kreativní týmy experimentu s binaurálním zvukem:

 

Jihočeské divadlo / Česká republika / Veronika Poldauf Riedlbauchová, Jan Čtvrtník, Jan Píša

Teatret Vårt / Norsko / Cecilie Lundsholt, Elisabet Topp, Ingvar Kristensen

Színház Kolibri / Maďarsko / György Vidovszky, Gergely Blahó, Patricia Pajor

 

V Českých Budějovicích měli diváci možnost tento jedinečný projekt vidět a zažít 5. května 2018. Uplynulý víkend se experiment s binaurálním zvukem představil v Norském Mold, nyní putuje do Yorku ve Velké Británii a závěrem týdne jej uvidí diváci v Marseille ve Francii, kde se 5. - 8. října uskuteční závěrečné setkání celé umělecké sítě Platform shift+.

 

Autorský tým Janka Lesáka zde chystá Humans of Europe - obdobný projekt jako v roce 2016 v Českých Budějovicích Humans of Budějovice.

 

Umělecký šéf Malého divadla Petr Hašek k projektu a pohledu na něj dodává: “Můj vztah k digitalizaci se v rámci projektu výrazně proměnil. Prošel jsem si ve svém uvažování o digitalizaci v divadelní tvorbě “od tématu k nástroji”. Jelikož jsem o dané problematice nic moc nevěděl, tak pro mě byly moderní technologie spíše strašákem - hrozivým tématem, ale díky projektu Platform Shift+ jsem se s tématem více obeznámil a začal vnímat jeho praktické využití - ze “strašáka” se stal “nástroj k tvorbě”… a tak je to se všemi strašáky, o kterých nic nevíme. Naše divadlo nástroje digitalizace plně využívá ve své tvorbě a jistě i nadále využívat bude a ve svém tematickém uvažování se oprostilo od apokalyptických vizí.”

 

Poděkování patří všem partnerům a příznivcům Jihočeského divadla.

 

KONTAKTY

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice

www.jihoceskedivadlo.cz / info@jihoceskedivadlo.cz, lenka.ostra@jihoceskedivadlo.cz

Lenka Cimlová Ostrá – marketing Jihočeského divadla - tel.: 607 673 773 / 386 355 640

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace