Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Subjekty certifikované Českým systém kvality služeb v Jižních Čechách

01.07.2019

 

Subjekty certifikované Českým systém kvality služeb v Jižních Čechách

Jižní Čechy jsou různorodým regionem se širokou škálou ubytovacích, stravovacích a dalších služeb. Hledáte-li skutečně kvalitní a odlišitelné služby, navštivte místa certifikovaná Českým systémem kvality služeb. Tento systém vnikl k podpoře zvyšování kvality služeb v cestovním ruchu s orientací na zákazníka – u certifikovaných subjektů tedy můžete předpokládat, že se k Vám personál bude chovat příjemně a bude si Vás vážit. Spokojený zákazník je pro ně totiž prioritou. Subjekty, které jsou zmíněny v tomto článku, jsou certifikované značkou „Q“. Vyhledávejte je!

O turistickou destinaci jižní Čechy se stará Jihočeská centrála cestovního ruchu, jejíž web i propagační materiály nabízejí mnoho inspirativních tipů. Jižní Čechy jsou děleny na jedenáct turistických oblastí, z nichž každá je přitažlivá něčím odlišným. Pokud by vás zajímal venkov, zvolte ke své návštěvě oblast kolem Kleti v srdci chráněné krajinné oblasti Blanský les. Tato oblast je plná rovin a rybníků, vůní ovocnářských oblastí, historie v podobě renesančního zámku Kratochvíle, zříceniny hradu Dívčí Kámen nebo klášteru Zlatá Koruna. Stará se o ni certifikovaná organizace Jihočeský venkov, z.s., na kterou se můžete s čímkoli obrátit.

Pokud toužíte po návštěvě turisticko-cyklistického ráje, vydejte se na Toulavu, o jejíž turistický chod pečuje organizace destinačního managementu Toulava. Toulava se rozkládá od Sedlčanska po Soběslavsko, od Mladovožicka po Milevsko a v širokém okolí města Tábor. Zajímavostí je certifikované Husitské muzeum v Táboře, které svým návštěvníkům nabízí moderní expozici „Husité“ s řadou interaktivních prvků, gotický sál a dobrodružnou návštěvu chodeb středověké podzemí. Pro děti i dospělé jsou připraveny pracovní listy se spoustou úkolů.

Nedaleké Českobudějovicko-Hlubocko se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Hlubokou nad Vltavou, Lišovem a Týnem nad Vltavou. Setkáte se zde s historickými městy, moderní infrastrukturou, rovinatými cyklostezkami, staletými rybničními kaskádami, lesními oborami i skalními soutěskami. O chod oblasti se stará organizace destinačního managementu Českobudějovicko-Hlubocko. V této oblasti se lze ubytovat v architektonicky zajímavém hotelu Budweis, který se nachází ve starobylém centru Českých Budějovic. Budete-li mít chuť na objevování lokálních specialit a chutí, neměli byste vynechat návštěvu Karamelového snu – kouzelného místa, kde se vyrábí karamel v nejrůznějších příchutích a provedeních, a to slaných i sladkých. Je možné na místě ochutnat a rozhodnout se, kterou příchuť preferujete. Zajímavostí nedaleko Českých Budějovic je také knihovna Boršov nad Vltavou, vítězná Jihočeská knihovna roku 2016 a druhá vítězná celorepubliková knihovna roku 2016. Toto místo nemusíte navštívit pouze v momentě, kdy máte chuť ponořit se do světa knih, knihovna také pořádá různé akce, cvičení, výstavy a další. V Netolicích se zase můžete zastavit v Muzeu JUDr. Otakara Kudrny, kde se nachází druhá největší sbírka pohlednic v České republice, čítající přes 170 000 kusů. Zároveň zde uvidíte největší kreslený vtip utvořený z pohlednic.

 

 

Chcete navštívit Hlubokou nad Vltavou, ale procházky po památkách byste rádi doplnili o aktivní zábavu a sport? Sportovně-relaxační areál v Hluboké nad Vltavou bude to pravé pro vás. Rozhlédněte se z výšek lanového centra nebo zůstaňte nohama pevně na zemi. Je to jen na vás.

 

Další oblastí je Česká Kanada, jejíž název vypovídá sám za sebe. Přírodní scenérie, která dala vzniknout tomuto názvu, je tvořena rozlehlými lesy, rybníky, žulovými balvany a mnoha dalšími přírodními krásami. Místní krásná příroda i města vybízí k ubytování v klidné oblasti Třeboňských rybníků, například v penzionu Příbrazský. Ten byl pojmenován po nedalekém Příbrazském rybníku, ale ubytovat se můžete i v apartmánech pojmenovaných jako Víra, Láska, Dobrá Vůle, Skutek a Rod. Milovníci architektury při návštěvě České Kanady nesmějí vynechat Spolkový dům Slavonice, architektonickou zajímavost, která získala mnohé české i mezinárodní ceny. Nejprestižnější jsou nominace na Mies Van Der Rohe 2014 a cena CEMEX Award 2016. Ve Spolkovém domě se nachází Návštěvnické centrum Graselových stezek (Grasel byl loupežník, podle kterého dnes používáme výraz „ty grázle“), kde naleznete informace o stezkách, o městě a regionu, dále nabízí služby místních průvodců, pronájem elektrokol a prodej zboží – dárkové předměty, pohledy, mapy, knihy, suvenýry či místní výrobky.

Prácheňsko a Pošumaví se geograficky téměř shoduje s povodím řeky Otavy a je vyhledávaným vodáckým cílem. Oblast je známá pro mnohé drobné památky, hrady i zámky. V regionu jsou také udržovány lidové zvyky a tradice, najdeme zde ale také odlehlé hájovny i klidné lesy plné borůvek a hub.  Další informace naleznete u certifikovaných organizací destinačního managementu Prácheňsko a Pošumaví. Turistickou oblast Šumavska táhnoucí se od Strážného po Kvildu pak spravuje organizace destinačního managementu PRO Šumavsko, která je spolehlivým zprostředkovatelem v oblasti cestovního ruchu se zaměřením na venkovskou turistiku. Pokud sháníte stylové ubytování v těchto oblastech, doporučujeme Bed and Bike resort Prachatice, s krásným výhledem přímo na náměstí nebo Penzion U sv. Jana v malé obci Kraselov, situovaný 10 km jihozápadně od Strakonic. Jedná se o nově zrekonstruovaný rodinný objekt původní tvrze v oblasti Šumavské Podlesí. Nedaleko leží rozlehlý lyžařský areál Zadov, kam se lze vydat za zimními radovánkami.

V neposlední řadě je třeba zmínit certifikovanou Turistickou oblast Třeboňsko. Mimořádné přírodní klenoty vedly v roce 1977 k zařazení Třeboňska do sítě biosférických rezervací UNESCO a v roce 1979 pak k vyhlášení CHKO Třeboňsko. Návštěvníci oblasti obdivují kraj se stříbřitými hladinami rybníků, potoky a řekami. Třeboňsko je přímo stvořené pro aktivní rodinnou dovolenou.

Pokud se do jižních Čech vydáte i s dětmi a hledáte celodenní zábavu, vyhledejte adrenalinové golfové hřiště FunSpot Lipno pro celou rodinu. Hra je zvládnutelná pro každého a nachází se v příjemném prostředí u vodopádu a dvou jezírek s botanickou zahradou. Páry mohou na golf vyrazit i večer a užít si tak poklidný a romantický večer při hudbě pod hvězdami. Jestliže se rozhodnete u Lipenské nádrže strávit více dní, doporučujeme ubytovat se v Kempu u Kukačků v překrásné krajině šumavských lesů. Preferujete-li spíše komfortnější ubytování, můžete se ubytovat a občerstvit v Bistro-Café DaJa, které se nachází přímo v tomto kempu a pyšní se kouzelným panoramatickým výhledem na nejvyšší vrcholky Šumavy a Lipenské jezero. U Lipenské přehrady můžete využít taky projížďky lodí s půjčovnou lodí Mazel a užít si plavbu po Vltavě s výhledem na krásné vrcholky šumavských hor. 

Hledáte-li informace o konkrétních městech či místech, obraťte se na certifikovaná turistická informační centra v Jindřichově Hradci, Malenicích, Písku, Třeboni, Vimperku, Lipensku, Horní Plané, Prachaticích, Táboře nebo Lipně nad Vltavou. Ačkoli je dnes spousta informací velmi snadno dohledatelných, věřte, že infocentrum vám poskytne přidanou hodnotu v lidském přístupu a zajímavých informacích. V případě, že bydlíte nedaleko Blatné a rádi byste se vydali na dovolenou a zároveň přispěli dobré věci, oslovte Metropolis Agency, agenturu, která organizuje zájezdy s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi a zároveň dlouhodobě spolupracuje s Nadací Terezy Maxové dětem, proto odvádí z každé provedené rezervace příspěvek na konto Nadace.

Pokud chcete vyhledat organizaci, která se stará o zlepšení kvality života obyvatel na venkově, ochranu životního prostředí a organizaci různých kurzů a událostí, obraťte se na MAS Pomalší. Dalším územím v jižních Čechách je MAS Rozkvět, které tvoří celkem 30 obcí. MAS Rozkvět se zabývá především rozvojem malých a středních podniků, komunitním životem v obcích, zemědělstvím, zaměstnaností a rozvojem cestovního ruchu regionu.

Aktuální informace o certifikovaných organizacích najdete na webu www.sluzbyQ.cz.

 

 

 

 

 

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace